NO GO: Sodium Laureth Sulfate

Sodium Laureth Sulfate  (SLES) lub Laurylosiarczan sodu jest jednym z najważniejszych składników syntetycznych produktów kosmetycznych i jest stosowany jako środek powierzchniowo czynny (tensyd) w szamponach i żelach pod prysznic, ale także jako emulgator w pastach do zębów, kremach, balsamach i tym podobnych. CULUMNATURA odrzuca ten składnik z przyczyn ekologicznych i z punktu widzenia zdrowia, ponieważ: w fazie początkowej produkcji stosowane są bardzo często monokultury oleju palmowego, a wymagany do produkcji tlenek etylenu jest (rakotwórczy, mutagenny w doświadczeniach na zwierzętach, a nie w produkcie końcowym), w wyniku tego procesu powstaje szkodliwy 1,4-dioksan, który może w minimalnych ilościach nawet dostać się do produktu końcowego. Jednak największym problemem w aplikacji jest drażniące działanie na skórę SLES. Przy normalnym używaniu, nadmierne odtłuszczanie skóry prowadzi do konieczności zwiększenia zużycia kosmetyku (co oczywiście wiąże się ze zwiększonym profitem dla producenta) efekt: skóra reaguje nadmiernym ponownym natłuszczaniem, co oznacza: tylko więcej szamponu może pomóc! To zamyka syntetyczne błędne koło. Dla fryzjerów, którzy mają codzienny kontakt z SLES (a zwłaszcza dla praktykantów), sytuacja jest jeszcze poważniejsza: SLES jest jednym z głównych sprawców egzemy fryzjerskiej.

Wróć

Copyright 2021 Seaside Media. All Rights Reserved.

Używamy cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne, podczas gdy inne pomagają nam udoskonalać tę stronę i sprawiać, że korzystanie z niej jest dla Ciebie przyjemnością.